TuinHier
menuicon Menu Word lid
leftdrag<< Terug

Over Ons

leftdrag<< Terug

Ons aanbod

Nieuws

leftbackgrey Terug naar overzicht

Wereld Bijendag werd voor het eerst gevierd in 2018. Het vindt zijn oorsprong in Slovenië bij het Sloveense Wereld Bijendag Initiatief, dat reeds bestaat sinds 2014. 20 mei is niet willekeurig gekozen als datum. Dit is namelijk de verjaardag van Anton Janša, een Sloveense imker die werkte voor Maria Theresa. Tijdens zijn loopbaan als imker, werd Janša een gerespecteerde bijenexpert en wordt beschouwd als een pionier in de bijenteelt.

Waarom zijn bijen zo belangrijk voor ons?

Zonder bijen zouden we een enorm voedselprobleem hebben, aangezien ongeveer 75% van onze voedselgewassen afhankelijk zijn van bijen omwille van bestuiving. Maar niet alleen onze voeding, ook onze gezondheid zou zonder bijen in het gedrang komen, aangezien ook de bestuiving van planten die gebruikt worden voor medicinale doeleinden niet meer zou gebeuren.

 

Waarom worden bijen zo bedreigd?

Er zijn vele redenen voor de bijensterfte en het is waarschijnlijk het samenspel van vele factoren dat ervoor heeft gezorgd dat de situatie de laatste jaren zo drastisch is verslechterd. Eén reden is de vele landbouw in monoculturen, waardoor de bijen minder voedsel vinden. Zelfs de randen van akkers zijn niet meer voorzien van bloeiende planten. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw doodt ook niet alleen het ongedierte, maar ook nuttige insecten zoals bijen. Een ander probleem doet zich voor in steden, waar bijen geen voedsel meer vinden, maar alleen nog daken en andere oppervlakten waar geen planten kunnen groeien. Dit leidt er ook toe dat wilde bijen geen nestplaatsen meer vinden.

 

Wat kunnen wij doen?

Onze volkstuinen liggen vaak midden in dichtbebouwde stedelijke gebieden, de beste voorwaarde om bijen actief te ondersteunen en te bevorderen.

·       Laten we wilde bloemen en kruiden planten om bijen en andere nuttige organismen van voedsel te voorzien!

·       Laten we geen pesticiden (blijven) gebruiken!

·       Laten we nestplaatsen creëren met dood hout en droge stenen muurtjes om ook wilde bijen geschikte nestplaatsen te bieden!

 

Er is niet veel voor nodig om je eigen bijdrage te leveren aan het ondersteunen van bijen en andere nuttige insecten. En met deze relatief eenvoudige maatregelen vergroten we tegelijkertijd ook de biodiversiteit in onze volkstuinen én dragen we zo bij aan de leefbaarheid van onze steden. Onze volkstuinen blijven plaatsen van biodiversiteit, toevluchtsoorden voor allerlei dieren en planten en verzekeren zo hun hoge status in de samenleving.

articleimage

Zoeken

Vind een artikel of evenement

Categorie