TuinHier
menuicon Menu Word lid
leftdrag<< Terug

Over Ons

leftdrag<< Terug

Ons aanbod

Nieuws

leftbackgrey Terug naar overzicht

 -PROVINCIE ANTWERPEN

 

De Tuinhierafdelingen in de provincie Antwerpen vinden we rond de stad Antwerpen en in de Kempen. Voor de ‘B-l-oeiende Tuinhierdag 2023’ kozen wij voor een route doorheen de stille, groene Kempen via Itegem langs Westerlo naar Geel. We bieden in de uitgekozen tuinen alle facetten van Tuinhier aan: de groentetuin, de fruittuin, de kruidentuin en het samen tuinieren.

Voor wie het parcours fietsend wil afleggen: de afstand tussen de tuinen is ongeveer 30 km (anderhalf uur). In elke tuin zal er gelegenheid zijn voor een verfrissend drankje en is toiletgelegenheid voorzien

 

Boomgaard - ITEGEM

 

Adres - Eddy Vets, Bevelsesteenweg 85, 2222 Itegem Eddy is bij ons gekend als de man wiens kennis over fruit telen enorm groot is. Wanneer je met hem op wandel gaat doorheen zijn boomgaard, word je meegesleept in zijn verhaal van het ecologisch fruit telen.

Met trots stelt hij tientallen soorten Belgische appels en peren voor. Om te proeven is het nog wat vroeg, maar het zien van zoveel soorten doet je nu al watertanden. Naast een rijkdom aan fruitbomen van hoog- tot laagstammen, vind je in deze tuin ook een ruime variatie aan fruithagen.

Zo vind je er diverse serres en fruitkooien voor druiven, kleinfruit en bessen. De ecologische visie is ook doorgetrokken in zijn moestuin. Over heel het domein is ecologische (rand)beplanting of zijn an-dere elementen aangebracht uit respect voor de kringloop van de natuur. Wie de zomer wil proeven, vindt zeker zijn gading in zijn aanbod van kleinfruit: frambozen, aalbessen, bramen en druiven.


Info: itegem.tuinhier@gmail.com

Er is parkeergelegenheid.

Beperkt rolstoeltoegankelijk, bereikbaar met de fiets

 

De hof van Jeanne - WESTERLO

 

Adres - Familie De Merode, Hollandsedreef 1, 2260 Westerlo

Westerlo heeft een rijke geschiedenis met de familie De Merode. Wist je dat er ook een Merodetuin is van gravin Jeanne De Merode. In de volksmond is die nog steeds gekend als de ‘Hof van Jeanne’

De ‘Hof van Jeanne’ is een echte ontmoetingstuin. In de groentetuin is er plaats voor mensen die sa-men willen tuinieren en hun verhaal willen delen. Daarnaast is er ook ruimte voor imkers die zorgen voor een bloeiende tuin voor bijen, hommels en andere nuttige beestjes.

Aan de oude serre vind je de kruidentuin waarover ….. je graag zal vertellen tijdens de rondleiding.


info: clem.vdc@skynet.be

Parkeergelegenheid in de dreef tussen de bomen

Deels rolstoeltoegankelijk en bereikbaar per fiets

 

 

Volkstuincomplex Brukel - GEEL

 

Adres - Brukel, geen nummer, Geel (aan het kapelletje Stelenseweg 122 het zandpad inslaan)

In het volkstuincomplex Brukel in Geel vind je een 30-tal tuintjes. Tuinders telen er samen groenten, maar het is ook een ontmoetingsplaats om ervaringen te delen.

Tuinhier Geel stelt ecologisch tuinieren voorop. In elke tuin zijn bloemen, kruiden of fruithagen aanwe-zig om de biodiversiteit te vergroten. De aanwezigheid van bijenhotels maakt dat ‘nuttige’ insecten er zich thuis voelen.

Tuinhier Geel denkt ook aan onze toekomstige tuinders en heeft sinds enkele jaren een schooltuin waarin kleuters en lagereschoolkinderen de tuin kunnen ontdekken.


Info: secr.tuinhier.geel@gmail.com

Parkeergelegenheid is beperkt aan het volkstuincomplex en wordt voorbehouden voor minder mobie-len.

Er is parking voorzien aan de achterzijde van het OPZ, ingang weg naast café De Jachthoeve

Deels rolstoeltoegankelijk en bereikbaar per fiets

 

Volkstuinpark EDEGEM

 

Adres - Kapelaan Smitslaan z/n, 2650 Edegem

Het volkstuinpark bestaat dit jaar 115 jaar. De Koninklijk Volkstuinen Edegem tellen 76 pandjes en zijn via de Kapelaan Smitslaan te bereiken met de wagen. Gelieve de wagen hier achter te laten en te voet tot aan het einde van de straat te gaan, het Finckenpad over te steken en zo kom je ons volkstuinpark binnen.

Met de fiets kan je ons bereiken via het Finckenpad, dat loopt vanuit de Kontichstraat naar de Prins Boudewijnlaan. Links van het brede toegangspad bevinden zich een twintigtal pandjes en aan de over-kant van het pad nog eens 55 percelen, aan het einde grenzend aan een kleine beekvallei.

Deze verborgen parel biedt een oase aan rust en een rijkdom qua verscheidenheid aan groenteteelt en klein rood fruit, zorgvuldig geteeld door onze leden. De pandjes beginnen met een bloementuintje voor de bijen, die onze telers helpen bij de bestuiving van de planten.

Dit jaar bestaan wij 115 jaar (ontstaan in 1908). Wij werken met een wachtlijst. Momenteel zijn alle panden bezet.


Info: kvedegem@gmail.com.

 

PROVINCIE WEST-VLAANDEREN

 

De Tuinhierafdelingen Oostende en Oudenburg organiseren samen deze eerste B-l-oeiende Tuinhierdag regio Oostende. Voor de ‘B-l-oeiende Tuinhierdag 2023’ kozen wij voor een route doorheen het krekengebied via de polders naar stad Oudenburg.

We bieden in de uitgekozen tuinen alle elementen van Tuinhier, namelijk een groentetuin, fruittuin, kruidentuin, cactustuin en een siertuin. Wij vergeten ook de kippen niet, die onze huis- en tuinafval biologisch verwerken. Iedereen die een beetje feeling heeft met de natuur rondom ons of met wat kriebels in de groene vingers is van harte welkom.

Voor wie het parcours fietsend wil afleggen, de afstand tussen de twee uiterste tuinen is ongeveer 15 km (50 min). In elke tuin is toiletgelegenheid voorzien, bij sommige een verfrissend drankje.

 Roadmap fiets- en wandelroute: https://goo.gl/maps/VE8X6vk1ume3wjhD9


Volkstuinpark ‘Drie Platanen’ - OOSTENDE.

 Adres - Volkstuinpark ‘Drie Platanen’, Nieuwpoortsesteenweg 759, Oostende

Dit is het nieuwste volkstuinpark in Oostende met 35 percelen tussen de 25 en 100 m2. Er is een ‘uit-gepijlde’ wandel- en fietsroute voorzien tussen de 2 volkstuinparken.

De naam van het volkstuinpark ‘Drie Platanen’ verwijst naar de drie oude platanen op het domein. De drie platanen kregen een nieuw leven en zijn afkomstig van het nabijgelegen woonzorgcentrum. Door de verbouwing moesten deze drie bomen verplant worden.

Naast het bezoeken van de volkstuinen is er ook een fototentoonstelling over de volkstuinen en kan je helpen aan de bouw van ons Bijen Woonzorg Centrum.

 

Volkstuinpark ‘Karel Achtergaele’ - OOSTENDE

 

Adres - Volkstuinpark ‘Karel Achtergaele’ Steense Dijk z/n, Oostende

Het Volkstuinpark ‘Karel Achtergaele’ werd vroeger Volkstuinpark 'Steensedijk' genoemd. De huidige naam van het volkstuinpark verwijst naar de Oostendse oud-schepen van Milieu Karel Achtergaele.

Volkstuinpark Karel Achtergaele is het oudste volkstuinpark in Oostende en omvat 74 volkstuinen. De percelen zijn tussen de 100 en 150 m² groot. De eerste 40 volkstuinen werden 40 jaar geleden in april 1983 aangelegd.

Naast het bezoeken van de volkstuinen is er ook een fototentoonstelling over de volkstuinen en kan je helpen aan de bouw van ons Bijen Woonzorg Centrum.

Hier is er een geleide wandeling voorzien als ook een doestand voor het maken van eigen zaaipotjes en zaadbommen.

 

’t Oud Vissershuis - ZANDVOORDE

 

Adres - Familie Dumon, Grintweg 99, Zandvoorde (Oostende).

Dit is een oude visserstuin van ca. 15 are aan de oever van de Grote Keignaert. In de rijke Grote Keignaert visserijgeschiedenis werd hier het jaarlijkse Keignaertvissers’ ‘teerfeest’ gehouden. De kreek de Grote Keignaert in Zandvoorde is met inbegrip van de onmiddellijke omgeving beschermd als landschap.

De eigenaar heeft de landelijke ligging en het idyllisch landschap zeer sterk weten te bewaren. Deze locatie is één van de meest gefotografeerde plaatsen aan de Grote Keignaert. De siertuin en moestuin vloeien harmonisch in elkaar over.


Info: roland@tuinhier-oudenburg.be


Parkeergelegenheid

Rolstoeltoegankelijk, bereikbaar met de fiets en met het openbaar vervoer

 

 

Tuin Arnold - ZANDVOORDE

 

Adres - Familie Melis, Caelfstraat 8, Zandvoorde (Oostende)

De tuin ‘Arnold’ is 25 jaar geleden ontstaan als een groot grasveld dat dienst deed als speelveld voor de kinderen. In de voortuin zijn twee fruitbomen in de siertuin verwerkt. Een picknick is mogelijk in de voortuin onder een kersenboom, ontstaan uit een zaailing.

De siertuin van 10 are werd 25 jaar geleden aangelegd achter het huis. Hier zijn de bessenstruiken en de fruitbomen harmonisch in een natuurlijk evenwicht. Verder is nog een kindersnoeptuin, een kleine boomgaard met zeldzame fruitbomen en enkele kippenrennen met uitzonderlijke kippenrassen (Spaanse witwangen, poule de Bresse e.a.)

Tijdens de coronaperiode werd een pergola geplaatst en aan de zijkanten werd voor leifruit geopteerd (in 2022 geënte ‘Jabbeekse cox’ en ‘Veurnse reinette’).


Info: sec@tuinhier-oudenburg.be

Parkeergelegenheid

Rolstoeltoegankelijk, bereikbaar met de fiets en met het openbaar vervoer

 

Wilgentuin - GISTEL

 

Adres - Familie Deckers, Nieuwpoortse Vaartstraat 7, Gistel

De ‘Wilgentuin’ (63 are + 2,5 ha weide) bestaat uit een windscherm van bomen, een rozengaanderij, zelfontworpen bloemenborders, een moestuin, een boomgaard, kleinfruit, een percolatierietveld. Er is ook een landelijk gedeelte met weides, vijver en een schiereiland.

Wilgentuin werd aangelegd in 1985 (creatie van Rudy Velle); nu maken de wilgen de tuin, als haksel-hout en als afboording van het terras.


Info: kine@deckersyves.be

Parkeergelegenheid

Deels rolstoeltoegankelijk, bereikbaar met de fiets

 

 

Hovenierstuin Anoëba - OUDENBURG

 

Adres - Familie Backers, Akkerstraat 54, Oudenburg

De grote siertuin van 60 are bestaat uit 2 delen. Het eerste, kleinste gedeelte heeft een enorme variatie aan planten, met enkele families die zeer uitgebreid aanwezig zijn zoals de Geraniums, rozen, Vibur-nums en Cornussen. Ook waterplanten zijn er talrijk. De tuin heeft een grote evolutie meegemaakt, van speeltuin tot siertuin en is achteraf vergroot tot 4 000 m² door serres af te breken.

De tuin bevat een zeer groot gamma aan verschillende soorten planten en types van planten. Het sa-menspel van bodembedekkers, bloemen, struiken en bomen smelt samen tot een spetterende symfo-nie van kleuren en bloemengeuren. Een groentetuin, fruitbomen en struikbessen mogen niet ontbreken.


Info: backersnoel@gmail.com

Parkeergelegenheid

Rolstoeltoegankelijk, bereikbaar met de fiets en met het openbaar vervoer

 

 

Tuinen Marc - OUDENBURG

 

Adres - Familie Deboyser, Ettelgemsestraat 35, Oudenburg

Deze tuin van 10 are achter een rijwoning bestaat uit een vijver, een moestuin en een siertuin. In deze 30 jaar geleden aangelegde tuin staan er houten sculpturen die met een kettingzaag vervaardigd zijn. Een museum van oud tuinbouwgereedschap is zeker een meerwaarde. Niet te vergeten is een indruk-wekkende verzameling cactussen. Om de cactussen te overwinteren wordt geen energie verbruikt. De kippenren en de moestuin zorgen voor een harmonische overgang.

.

Info: sec@tuinhier-oudenburg.be

Parkeergelegenheid

Rolstoeltoegankelijk, bereikbaar met de fiets en met het openbaar vervoer

PROVINCIE LIMBURG

De tuinen in Eksel zijn op een wandelafstand van 1,5 km van elkaar gelegen. Het volkstuinpark is vanuit Eksel via een fietsroute van ongeveer 7 km gemakkelijk te bereiken.

 

Slegershof - HECHTEL-EKSEL

 

Adres - Familie Goossens, Slegerstraat 2, 3940 Hechtel-Eksel

Bij ons geen hobbytuin die piekfijn in orde is of een grootschalig, monotoon bedrijf…, maar wel milieu-bewuste teelt van groenten en fruit.

Dit is een kleinschalig tuinbouwbedrijf (1,5 ha) waar jaarrond, op een milieubewuste manier, meer dan 100 soorten groenten, kleinfruit en kruiden gekweekt worden. Daarbij kiezen we voor seizoensgebonden teelten, mechanische onkruidbestrijding en bijzondere aandacht voor bijen en nuttige insecten. Onze producten verkopen we in korte keten.


Info: info@slegershof.be

 

Vijvertuin - EKSEL

 

Adres - Familie Willy, Weverstraat 72, 3941 Eksel

Dit is een verzameltuin van eigen creatie met verschillende vijvers met een oppervlakte van 20 are. Er is een opvallende rotstuin met 85 ton keien met watervallen waar 30 000 liter water per uur door stroomt. Je vindt er vijf waterpartijen met een biologisch filtersysteem. Rond deze vijf vijvers kan je uitstekend genieten van het leven in en rond het water met het rustgevende gevoel van het geklater van de waterval.

Verder: siergrassen, borders, coniferen, speciale bladplanten, hosta’s en fuchsia’s.

De tuin is gedeeltelijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers.


 

Volkstuincomplex - PEER

 

Adres - De Roshaag, Lijsterstraat z/n, 3990 Peer

Het volkstuincomplex bestaat sinds 1984 en is gerenoveerd in 2009. Volkstuincomplex De Roshaag is een tuin van ongeveer 50 are groot waar 17 tuinders op een ecologische en eerlijke manier groenten telen.

Dit volkstuinpark heeft een oppervlakte van 50 are met een tuinhuis met zonnepaneel en een bio WC. In deze tuintjes worden op heel verschillende wijze vreemde en vergeten groenten gekweekt.

Er is ook een demotuin met een oppervlakte van 2,5 are waar groenten worden geteeld om te zien of ze goed bestand zijn tegen ziekten, welke opbrengst ze geven en of ze wel goed gedijen in zandgrond.


Info: maurice.schreurs@telenet.be

PROVINCIE VLAAMS-BRABANT

 

Tuin - HERNE

 

Adres - Familie Borra, Edingse steenweg 14, 1540 Herne

De tuin van Michel is gelegen in het prachtige Pajottenland in Herne en omvat een schitterende wijngaard met verschillende druivensoorten en een zeer uitgebreide groentetuin. Er is zelfs mogelijkheid om er een aantal wijnen te degusteren.


Info: michel.borra@gmail.com

Ruime parkeergelegenheid.

Rolstoeltoegankelijk en bereikbaar per fiets

 

Tuin - AARSCHOT

 

Adres - Familie Busschots, Olmenweg 7, 3200 Aarschot

De tuin van de voorzitter van ‘Aarschot Bebloemd’ is gelegen in de nabijheid van de N10 in Aarschot. Hij omvat een prachtige fruittuin, een mooi aangelegde vijver en een zeer uitgebreide groentetuin. In deze tuin zijn er verschillende sierheesters te bewonderen.


Info: annipatteet@hotmail.com

Ruime parkeergelegenheid.

Deels rolstoeltoegankelijk en bereikbaar per fiets.

Zoeken

Vind een artikel of evenement

Categorie