TuinHier
menuicon Menu Word lid
leftdrag<< Terug

Over Ons

leftdrag<< Terug

Ons aanbod

Nieuws

leftbackgrey Terug naar overzicht

Wanneer weermannen een droge, hete zomer voorspellen is dat geen goed nieuws voor je tuin. Welke stappen kan je nu nog nemen om je tuin te beschermen tegen een droge periode?

Wanneer weermannen een droge, hete zomer voorspellen is dat geen goed nieuws voor je tuin. Welke stappen kan je nu nog nemen om je tuin te beschermen tegen een droge periode? 


Tip 1: bedek de bodem 

Om je tuin te beschermen tegen uitdroging, is het een goed idee om de bodem tussen de planten te bedekken. Zo voorkom je dat het vocht in de bodem verdampt. Dat kan met grasmaaisel, schors en ander mulchmateriaal, of met bodembedekkende planten. Ook nu kan je nog van die planten in je tuin verwerken, maar dan moet je ze wel eerst veel water geven zodat ze goed kunnen wortelen. Je kan ook de bovenste laag van de grond loshakken. Dat heeft hetzelfde effect. 


Tip 2: laat het gazon zoals het is 

Je beschermt je gazon het beste tegen de droogte door niets te doen. Over je gazon moet je je bij droogte en veel zon eigenlijk geen zorgen maken. Gras kan dan wel geel kleuren, het zal zelden tot nooit afsterven. De groeipunten en wortels van het gras blijven gewoon leven. 


Verder is het ook belangrijk om je gras niet te kort af te rijden. Mensen maaien hun gras vaak zoals op een golfterrein, maar hoe langer het gras, hoe beter het beschermd is tegen droogte. Langere grassprieten geven meer schaduw en beschermen zo hun eigen wortels tegen uitdroging. Maai zeker niet korter dan 4 centimeter en laat het gras gerust doorgroeien tot 7 

of 8 centimeter lang. 


Je beschermt je gazon het beste tegen de droogte door niets te doen. Regelmatig besproeien maakt je gras lui! 


Tip 3: geef je planten niet te vaak water

Je gazon water geven is ook niet nodig. Door gras geen water te geven, stimuleer je de wortels om dieper in de bodem naar water te zoeken. Wil je het gazon toch bewateren, doe dat dan eens per week of per twee weken en geef rijkelijk water zodat de grond ook dieper nat is. 


Planten die in bloempotten staan, hebben natuurlijk wel water nodig. Geef die planten het liefst ’s avonds water. Zo geef je de planten de kans om het water in alle rust op te nemen en verdampt het niet meteen. Geef de planten in je tuin ook liever één keer per week veel water dan elke dag een beetje. Zo leer je ze beter omgaan met de droogte. 


Planten die in bloempotten staan, hebben natuurlijk wel water nodig. Geef die planten het liefst ’s avonds water. 


Tip 4: laat de vijver niet uitdrogen

Heb je een vijver, dan moet je ervoor zorgen dat het waterniveau niet te hard verandert. De vijver mag nooit veel water verliezen. Dan ontstaat er een verstoring van het biologisch evenwicht. Wanneer je te lang wacht en de vijver plots met veel mineraalrijk leidingwater aanvult, krijg je sneller algen. 


Om de vijver tegen de droogte te wapenen, is het een goed idee om een waterlelie of andere drijvende waterplanten in de vijver te plaatsen. Zo kunnen de vissen schuilen voor de zon en voorkom je de vorming van algen én verdamping. 


Waterlelies en andere waterplanten in je vijver voorkomen snelle verdamping. 


Tip 5: compost is de sleutel

Het is waarschijnlijk dat we steeds meer droge zomers zullen krijgen. Het is daarom belangrijk om vooruit te kijken en klimaattuinen aan te leggen. Compost speelt daarin een belangrijke rol. 

Verwerk compost en alle mogelijke groenresten in de bodem. Dat organisch materiaal zorgt ervoor dat de grond meer vocht vasthoudt totdat de planten het nodig hebben. Compost is daarnaast ook voeding voor de planten en versterkt ze in het algemeen. 


Ontharden en vergroenen is de boodschap. Zo kunnen we de watervoorraad die nodig is voor planten veiligstellen en kunnen de planten zelf dieper op zoek gaan naar water. Daardoor moeten we ze minder water geven. 


Om je tuin te wapenen tegen droge zomers, moet je eigenlijk in het najaar al bemesten. Strooi een dun laagje compost over het gras om de wortelgroei te stimuleren. Op die manier komt je gazon die droge zomers makkelijk door. 


- Marc Verachtertarticleimage

Zoeken

Vind een artikel of evenement

Categorie