TuinHier
menuicon Menu Word lid
leftdrag<< Terug

Over Ons

leftdrag<< Terug

Ons aanbod

Nieuws

leftbackgrey Terug naar overzicht

Enkele tientallen ingekochte bakken met inheemse planten onder een honderdjarige appelboom. En een piepklein winkeltje met zaden en tuinproducten voor de biologische (moes)tuin. Zo ging het wilde avontuur van Ecoflora precies dertig jaar geleden van start.

Een half jaar voordien werd oprichter en huidig eigenaar Freddy Sparenberg, ontwikkelingseconoom van opleiding, getriggerd door een interview met Heilien Tonckens van wildeplantenkwekerij ‘De Heliant’ in het tijdschrift ‘Groei en Bloei’. Na een inspirerend en motiverend weekend op haar Friese kwekerij was voor Freddy de beslissing snel genomen. Enkele maanden later opende zijn kleinschalige kwekerij haar deuren en maakte Freddy van zijn hobby’s wilde planten en ecologisch tuinieren ook zijn werk. Sommigen verklaarden hem een beetje gek. “Want hoe kan je nu van de verkoop van ‘onkruid’ (inheemse, wilde planten dus) een leefbaar bedrijf maken?”

Dertig jaar later werken er in het hoogseizoen zestien mensen bij Ecoflora en is het assortiment sterk uitgebreid. Op de kwekerij vind je bijvoorbeeld ook erg bijzondere soorten kleinfruit en oude, resistente, lokale fruitbomenrassen. Wanneer de verkoop van biologisch gekweekte tomatenplanten start, wachten de klanten ’s ochtends voor de poort om als eerste te kunnen kiezen uit een vijftigtal tomatenrassen. Ook wie zelf groenten wil kweken kan bij Ecoflora, ambassadeur van het Belgische merk Semailles, kiezen uit een assortiment van 700 soorten biologische moestuinzaden. De medewerkers adviseren je graag over de aanleg en het beheer van inheemse bloemenweides die je kan inzaaien met regionaal geproduceerde zaden van wilde planten. In het najaar staan de verwilderingsbloembollen in de kijker. Tot slot vind je bij Ecoflora ook houtbetonnen nestkasten, tuingereedschap, potgronden, meststoffen en plantbeschermingsmiddelen. Maar het vlaggenschip blijft het in België unieke aanbod van ruim 500 soorten inheemse planten en struiken.

Een deel van het assortiment heeft ook een bio-certificaat. Dat is het geval voor alle groenteplanten en een deel van het kleinfruit, de kruiden, het pootgoed, de potgronden en de bloembollen.

De kwekerij en winkel verhuisde in 1998 van de taalgrens tussen Rosières en Overijse naar een een authentieke vierkantshoeve in het Pajottenland. Ecoflora bedient nog steeds vooral particulieren maar ook meer en meer professionele klanten, zoals tuinaannemers of groendiensten van lokale besturen, vinden hun weg naar de kwekerij en webshop.

Wat zijn inheemse planten en waarom zou je kiezen voor deze soorten?

Het gaat over planten die oorspronkelijk in het wild voorkomen in België in bossen, graslanden, langs waterlopen, aan de kust, in heidegebieden,…Deze planten zijn van nature aangepast aan ons klimaat en bodem en daardoor volledig winterhard en weinig ziektegevoelig. Ze leveren ook een veel grotere bijdrage aan de biodiversiteit dan gecultiveerde en meer exotische planten, die vaak niet herkend worden door onze inheemse insecten en dus weinig of geen rol spelen als voedsel- en waardplant.

Wat brengt de toekomst?

Begin 2024 werd dochter Naomi mede-zaakvoerster, nadat ze de voorbije zeven jaar al allerhande taken binnen het bedrijf op zich nam. Op termijn zal zij de zaak volledig overnemen. Ze zal hierbij haar eigen accenten leggen, maar de lijn van de voorbije dertig jaar wordt zeker voortgezet: Ecoflora als inventief aanbieder van zowat alles wat te maken heeft met particulier en openbaar ecologisch groen.

 

Freddy, Naomi en het Ecoflora-team nodigen alle lezers van Tuinhier uit om samen te klinken op dertig jaar Ecoflora tijdens het feestelijk opendeurweekend van 6 en 7 april (10 tot 18 uur).

Ecoflora, Ninoofsesteenweg 671, 1500 Halle. www.ecoflora.be  Info@ecoflora.be

articleimage

Zoeken

Vind een artikel of evenement

Categorie