TuinHier
menuicon Menu Word lid
leftdrag<< Terug

Over Ons

leftdrag<< Terug

Ons aanbod

Activiteiten

Tuinhier OUDENBURG: Workshop enten van fruitbomen

Enten van fruitbomen door Guy De Kinder

Enten is het laten vergroeien van een knopdragend plantendeel (ent) met een worteldragend plantendeel (onderstam). Bij enten laat je twee verwante planten met elkaar vergroeien. Fruitsoorten die je gemakkelijk kan enten zijn appels, peren, kweepeer en pruimen. Het enten wordt toegepast op planten die moeilijk te stekken zijn of waarvan de eigenschappen verloren gaan bij het zaaien.

Door op zwakgroeiende onderstammen te enten bekom je kleinere fruitbomen die vroeg productief worden. Indien je op sterkgroeiende onderstammen (vb. zaailingen) ent, dan bekom je grote (hoogstam)bomen die pas laat productief worden.

Winterentingen kunnen vanaf januari tot einde maart binnen gedaan worden! In openlucht kan je enten (met goed enthout) vanaf april tot einde mei. Het enten vraagt meer handigheid en zorg dan het stekken van planten.

Heb je zelf een bijzonder streekeigen appel- of perenras dan kan je daarvan (laten) enten. Verzamel dan tussen half december en einde januari eenjarig enthout, voorzien van een label en bewaar het op een koele plaats. (vb half inkuilen aan een noordenmuur). Op zaterdag 4 maart neemt de Workshop Enten plaats. Je kan aan een democratische prijs een fruitboompje (laagstam, halfstam of hoogstam) kopen. (zolang de voorraad niet is uitgeput)

Tijdstip

Datum: 4-3-2023
Uur: 9:30u

Locatie

Hovenierstuin Annoeba,
Akkerstraat 54
OUDENBURG 8460

Contact Informatie

Arnold MELIS
Tel: 0473 58 00 70
Email: sec@tuinhier-oudenburg.be