TuinHier
menuicon Menu Word lid
leftdrag<< Terug

Over Ons

leftdrag<< Terug

Ons aanbod

Nieuws

leftbackgrey Terug naar overzicht

Is je plant na enkele maanden uitgebloeid, en zie je geen nieuwe bloemknoppen verschijnen? Dan kan je met wat extra liefde je plant opnieuw doen bloeien.

Het maakt niet uit welk seizoen het is, een orchidee zorgt altijd voor een vrolijke noot in huis. Met hun sierlijke bladeren en kleurrijke bloemen zijn deze planten ideaal als cadeau voor iemand anders, of gewoon lekker voor jezelf. 


Orchideeën zijn erg makkelijk in onderhoud, zolang je maar rekening houdt met enkele simpele basisbehoeften. Is je plant na enkele maanden uitgebloeid, en zie je geen nieuwe bloemknoppen verschijnen? Dan kan je met wat extra liefde je plant opnieuw doen bloeien. 


Ik geef je graag enkele tips voor het verzorgen van jouw orchidee. 


De juiste plek 

Orchideeën komen in verschillende soorten en maten voor, maar bijna alle soorten houden van een lichtrijke standplaats. Let wel op met felle zon want daardoor verbranden de bloemen en bladeren namelijk erg snel. 


Bij voorkeur kies je een plekje aan de oost- of westkant van je woning, waar de plant lekker veel ochtend- of avondzon krijgt. Een plekje vlakbij een raam op het zuiden kan echter ook. Kies dan voor een gordijn, raamfolie of jaloezieën om het felle zonlicht te breken, of plaats je orchidee op enkele meters van het zuiderraam. 


Let ook op met een plekje naast een kachel of verwarming. Deze planten houden van een lekker warme standplaats, maar zijn gevoelig voor een kurkdroge ruimte. Zet de plant daarom liever iets verder weg van een warmtebron, en vermijd de koude en tocht. Kies dus liever geen plekje vlak naast een open raam of openstaande deur. 


Je orchidee doet het verder goed op een iets vochtigere standplaats. De bladeren mogen regelmatig besproeid worden om ze mooi te laten glanzen. Probeer bij het sproeien de bloemen niet te raken, hierdoor krijgen ze vlekjes en verwelken ze sneller. 


Water geven 

Deze sierlijke kamerplant houdt van een erg luchtige potgrond. Deze kan je kant-en-klaar kopen als ‘orchideeënpotgrond’ en bevat grote, luchtige materialen zoals cacaodoppen, kokosvezel, schors... Deze materialen dienen goed vochtig te zijn vooraleer je orchidee er water uit kan opnemen. Daarom geef je je orchidee liever langs onderen water. 


Vul hiervoor je gootsteen of een emmer met water op kamertemperatuur en laat je pot daar een kwartiertje in weken. Laat de pot nadien ook een kwartiertje uitlekken en zet de plant daarna opnieuw in zijn sierpot. Omdat orchideeën erg gevoelig zijn voor wortelrot is het erg belangrijk een binnenpot te kiezen waaruit het overtollige water kan weglopen. 


Bloemenpracht 

Is jouw orchidee na enkele weken of maanden uitgebloeid? Dan kan je hem makkelijk weer in volle bloei krijgen door de volgende truc toe te passen. Knip allereerst de oude, uitgebloeide stengels terug tot net boven het derde oogje op de stengel. Zet je plant vervolgens op een koude, donkere plaats (bv. een kelder, berging of garage), zonder water of voeding. Na zo’n 4 tot 6 weken zet je je plant weer op een warme, lichtrijke plek neer en geef je opnieuw water. Tijdens de lente- en zomermaanden mag je ook weer wat voeding aan je plant geven. Dit bevordert de groei. 


Dit ‘straffen’ van je orchidee nadat hij is uitgebloeid, zorgt ervoor dat je steeds weer bloemen krijgt. Je plant ziet zijn straftijd immers aan als een korte winterslaap, en reageert meteen door nieuwe bloemen aan te maken wanneer hij weer een warme, lichtrijke omgeving voelt. 


Hongerige huisgenoten 

Heeft een van je viervoeters of jongere huisgenoten een hap genomen uit je orchidee? Dan hoef je je niet meteen zorgen te maken: deze planten zijn namelijk niet giftig. Ga wel even het gesprek aan met je hongerige huisgenoot om andere opgepeuzelde planten thuis te voorkomen. 


Thomas Goyvaerts 

articleimage

Zoeken

Vind een artikel of evenement

Categorie