TuinHier
menuicon Menu Word lid
leftdrag<< Terug

Over Ons

leftdrag<< Terug

Ons aanbod

Nieuws

leftbackgrey Terug naar overzicht

Elke tuinier komt er vroeg of laat wel eens mee in contact: meeldauw. Maar wat is meeldauw eigenlijk, en wat is het verschil tussen de zogenaamde ‘valse’ en ‘echte’ meeldauw?

Wat is meeldauw?

Meeldauw is een verzamelnaam voor schimmelziekten die op een plant kunnen voorkomen. Een schimmel heeft geen bladeren, stengels of wortels om voeding uit de grond te halen. Daarom heeft hij een gastheer nodig, een plant waar hij op gaat parasiteren. Hij haalt zijn voeding dus volledig uit de plant! Het zijn schimmels die makkelijk onder controle gehouden kunnen worden, maar laat het niet te ver komen: bij een zeer vergevorderd stadium van meeldauw kan de plant volledig afsterven.

De schimmels kunnen zowel op sier- als moestuinplanten voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan roos, aster, begonia, komkom- mer, courgette, tomaat ...

Valse versus echte meeldauw

Valse en echte meeldauw hebben, behalve dat ze beide een schimmel zijn, niet veel met elkaar gemeen. In onderstaande tabel worden de belangrijkste verschillen uitgelicht.

Voor tomaat is valse meeldauw ook wel gekend als Phytophto- ra (de aardappelziekte), met bruin schimmelpluis onderaan de bladeren; hierdoor krijgen die bladeren aan de bovenzijde eerst gele plekken en nadien worden ze volledig bruin. Echte meel- dauw bij tomaat daarentegen herken je door witte, poederach- tige vlekken op het blad. Als je er met je vingers over wrijft, kan je er het meeste afwrijven.

Voorkomen is beter dan genezen 

Probeer zoveel mogelijk meeldauw te voorkomen, zo vermijd je dat je volledige tuin in een mum van tijd aangetast wordt.

  • Zet planten nooit dicht op elkaar. Door de plantafstand te respecteren, kan de wind goed tussen de planten en zal ochtenddauw en regen snel opdrogen. Je wil te allen tijde vochtige planten of een hoge luchtvochtigheid vermijden. 
  • Zet je planten op de juiste standplaats: zonminnende planten zet je in de zon. Zo creëer je de beste omgeving voor je planten waardoor ze beter bestand zijn tegen ziekten. 
  • Gebruik plantensoorten en variëteiten die goed bestand zijn tegen meeldauw. Je vindt deze kenmerken op het plantenlabel. Of bezoek een professionele kweker om je planten bij te kopen, hij weet vast ook heel wat van meeldauwtolerante planten. 
  • Desinfecteer je snoeischaar en ander tuingereedschap op regelmatige basis. Zo kunnen schimmelsporen niet van de ene naar de andere plant overgaan. 

 

Behandeling tegen meeldauw

Van zodra je aangetaste bladeren ziet, kan je ze weghalen. Gebruik hiervoor altijd een snoeischaar en scheur nooit delen van de plant af. Met een snoeischaar maak je een mooie, scherpe wonde die zeer snel zal genezen. Wanneer je scheurt, is de wonde gerafeld en kunnen er nog meer ziekten de plant binnendringen. 


Let wel op dat je de plant niet volledig kaal plukt! Als er te weinig bladeren over zijn, zal de plant geen energie meer kunnen maken. Hierdoor zal ze verzwakken en uiteindelijk sterven. 


Huis-tuin-en-keukenmiddel 

Zelfgemaakte middelen zijn minder werkzaam dan erkende producten, die je in het tuincentrum kan vinden. Ze werken vooral plantversterkend en preventief; je moet ze daarom ook vaker toepassen. Deze middelen werken zowel versterkend tegen valse als echte meeldauw. 

  • Doe heermoes (ook wel paardenstaart genoemd) in een emmer water en laat een week staan. Verdun dit 1/10 (1 liter aftreksel op 10 liter water) en gebruik dit om over de gevoelige planten te spuiten 
  • Melk bevat eiwitten die de beginnende schimmel zullen afremmen. Meng de helft melk met de helft water en spuit dit wekelijks op je planten. 

 

Erkende producten 

  • Echte meeldauw: spuitzwavel is te koop in het tuincentrum en bestaat uit een poeder in een wateroplosbaar zakje. Leg dit zakje in je spuittoestel en vul met lauw water. Spuit royaal over de planten en herhaal om de 3 weken. Door dit product zullen je planten een zilverachtige schijn krijgen op de bladeren. 
  • Valse meeldauw: in het tuincentrum kan je een biologisch koperproduct vinden tegen valse meeldauw. Deze antischimmel- pap is ook gekend als ‘Bordeauxse pap’. Wanneer je het over de planten spuit, zullen ze een blauw-groene kleur krijgen. 

Antischimmelpap heeft een contactwerking: komt het product in contact met de schimmel, gaat die niet meer kiemen. Hierdoor kan de schimmel zich dus niet verder meer verspreiden. Let erop dat je zo weinig mogelijk koper op de bodem spuit, want dit kan de bodem verontreinigen. 


Spuitzwavel werkt alleen tegen echte meeldauw en koper alleen tegen valse meeldauw. 

Daarom is het noodzakelijk om de juiste diagnose te stellen vooraleer je een behandeling uitvoert. 


Tekst door: Sofie Maes


articleimage

Zoeken

Vind een artikel of evenement

Categorie