TuinHier
menuicon Menu Word lid
leftdrag<< Terug

Over Ons

leftdrag<< Terug

Ons aanbod

Nieuws

leftbackgrey Terug naar overzicht

Heb je een eigen moestuin met tomaten? Dan kan je binnenkort weer volop smullen van die lekkere vruchten uit eigen tuin. Zongedroogde tomaten zijn heel lekker en makkelijk om zelf te maken.

Heb je een eigen moestuin met tomaten? Dan kan je binnenkort weer volop smullen van die lekkere vruchten uit eigen tuin. Afhankelijk van het aantal planten dat je hebt staan, kan de oogst overvloedig zijn. Zongedroogde tomaten zijn heel lekker en makkelijk om zelf te maken.

Om zongedroogde tomaten te maken, gebruik je het best heel rijpe cherrytomaten. Ze mogen zelfs zo rijp zijn dat het velletje lichtjes scheurt. Hoe langer je ze hebt laten hangen, hoe meer suikers en dus hoe zoeter de smaak.

Zelfgemaakte zongedroogde tomaten smaken heerlijk op een toastje, in een salade, op een pizza of boterham of gewoon zo bij de aperitief. Heb je geen moestuin? Bezoek zeker eens de lokale markt, daar kan je vaak voor een prijsje een hele hoop tomaten kopen.

Let up voor Botulisme!

Dit is een ernstige ziekte die veroorzaakt wordt door gifstoffen van de bacterie Clostridium botulinum. Deze bacterie groeit in een omgeving arm aan zuurstof in combinatie met vocht (zo- als halfgedroogde tomaatjes in olie). De bacterie groeit sneller wanneer er meer vocht aanwezig is; om die reden gebruiken we in het recept alleen gedroogde kruiden.

Het is van groot belang om de tomaatjes binnen de week te con- sumeren, ofwel de tomaatjes na drogen in te vriezen en pas bo- ven te halen en in te leggen in olie wanneer je ze wil gebruiken.

De ingrediënten: 

  • 500 gram cherrytomaten
  • Gedroogde tijm
  • Gedroogde basilicum
  • Knoflookpoeder
  • Peper en zout
  • Olijfolie
  • Optioneel: een vleugje suiker 

Recept: 

 

  • Snij de cherrytomaatjes in twee
  • Leg ze op een bord met het snijvlak naar boven

  • Besprenkel ze met olijfolie, gedroogde tijm, basilicum, knoflookpoeder, peper en zout

  • Leg het bord met de tomaatjes op een zonnige plaats
    buiten en wacht 24 uur voor halfgedroogde tomaten, of een week tot ze volledig droog zijn. Voorzie bescherming tegen vliegen en insecten door er een gaasje over te trekken.

  • De gedroogde tomaatjes leg je in een gesteriliseerde bokaal die je vult met olijfolie. Ze blijven ongeveer een week goed in de ijskast.

Op een niet-zonnige dag kan je als alternatief ook de tomaatjes drogen in de oven. Schuif ze in de oven (80 °C) die je op een kier zet, zo kan vocht ontsnappen. De tomaten mogen niet bakken, ze moeten langzaam verschrompelen zodat ze hun lekkere smaak behouden. Het droogproces duurt 3 tot 4 uur. Vervolgens leg je ook deze in een gesteriliseerde bokaal met olijfolie.


- Sofie Maes

 

articleimage

Zoeken

Vind een artikel of evenement

Categorie