TuinHier
menuicon Menu Word lid
leftdrag<< Terug

Over Ons

leftdrag<< Terug

Ons aanbod

Nieuws

leftbackgrey Terug naar overzicht

De start van de lente is het goede moment om je kamerplanten te verpotten. Je planten worden immers wakker uit hun winterslaap en maken meteen nieuwe wortels aan. Zo kunnen ze meer voedingsstoffen vinden voor een gezonde groei.

We helpen je graag op weg met enkele tips bij het kiezen van de juiste potgrond. 


1. Ken je plant


Je kan je kamerplanten indelen in verschillende groepen:

  • Planten die wekelijks of tweewekelijks water nodig hebben, en dus van een vochtige bodem houden die het water lekker lang vasthoudt. Denk hierbij aan typische jungleplanten zoals de Monstera, Calathea, Spathiphyllum, Begonia …
  • Planten die maandelijks of om de paar maanden water nodig hebben, en dus van een droge bodem houden die het water goed laat wegvloeien. Zulke droge huisgenoten vind je terug bij cactussen en vetplanten, maar ook bij de Sansevieria, Dracaena, Zamioculcas, Agave, Beaucarnea…
  • Planten die in de natuur vooral met hun (lucht)wortels vocht absorberen, en dus een hele luchtige en vochtige bodem nodig hebben. Onder deze planten reken je de orchideeën, Alocasia, Philodendron, Anthurium …

Naargelang de noden van je plant kies je ook de juiste potgrond. Je kan in de meeste tuincentra en plantenwinkels verschillende soorten kant-en-klare potgrond terugvinden. Ik vertel je graag iets meer over welke soorten geschikt zijn voor welke kamerplanten.

2. Let op met ‘'algemene potgrond'

Deze soort potgrond zal je het vaakst tegenkomen bij verschillende merken. Door de term ‘algemene potgrond’ denken we vaak dat deze potgrond geschikt is voor iedere kamerplant. Helaas is dit niet zo!

Deze potgrond houdt immers het water lang vast, waardoor die geschikt is voor planten die wekelijks of tweewekelijks water krijgen. Eventueel kan je deze potgrond nog verrijken met andere materialen- daarover vertel ik je verderop in dit artikel meer.

Deze potgrond is onder andere geschikt voor je Monstera, Calathea, Spathiphyllum, Fittonia, Epipremnum, Alocasia, Aglaonema, Homalomena, Begonia, Peperomia ...

  1. Potgrond voor cactus en vetplanten moet waterdoorlatend zijn 

 

Deze potgrond is heel erg drainerend, waardoor het water makkelijk kan weglopen en de bodem snel uitdroogt. Zo voorkom je een te natte bodem voor bijvoorbeeld cactussen en vetplanten. Deze potgrond gebruik je voor planten die erg weinig water nodig hebben.


Deze potgrond is onder andere geschikt voor je Euphorbia, Echeveria, Crassula, Haworthia, Sedum, Aloë vera, Agave, Sansevieria, Zamioculcas, Kalanchoë, Opuntia...

  1. Orchideeën houden van een luchtige potgrond 

 

Zoals de naam het al zegt, is deze potgrond uitermate geschikt voor orchideeën en planten met luchtwortels. Hij bestaat namelijk uit grote, luchtige brokken zoals schors en kokosvezel, waardoor de luchtwortels van je orchidee en andere luchtplanten volop kunnen ademen. 


Je mag deze potgrond ook mengen met algemene potgrond voor kamerplanten, om zo een iets luchtigere bodem te bekomen. Dit mengsel is ideaal voor je Monstera, Pothos, Syngonium, Philodendron, Anthurium, en alle andere kamerplanten die luchtwortels aanmaken. Ook voor sommige varensoorten zoals de hertshoornvaren is het een goeie keuze.

  1. Geen overtollig water voor palmen 

 

Deze potgrond bevat extra voedingsstoffen waar onze palmen tijdens hun groei nood aan hebben. Hij bestaat uit materialen die voldoende water vasthouden, maar toch ook luchtig genoeg zijn zodat de palm geen natte voeten krijgt. 


Zorg daarom steeds dat het overtollige water niet onderin de pot van je palm kan blijven staan. Dit doe je bijvoorbeeld door een binnenpot te kiezen waar het overtollige water uit kan lopen, of de bodem van de pot te bedekken met een laagje kleikorrels. 


Met deze potgrond maak je volgende palmsoorten erg blij: Areca, Dypsis, Howea, Cocos, Livistona, Archontophoenix, Chamaedorea ...

  1. Biologische potgrond is goed voor alle planten 

 

 Zie je door de vele merken potgrond op de markt de bomen niet meer? Dan is het goed te onthouden dat je met een biologische potgrond altijd goed zit voor je kamerplanten.

Kijk zeker ook even na voor hoeveel dagen je potgrond voeding bevat, en probeer steeds een zak biologische potgrond te kiezen waar je plant zolang mogelijk voeding in kan vinden. Zo krijg je een sterkere plant waar je jarenlang plezier van zal hebben.


We wensen je alvast veel plezier toe met het verpotten van je kamerplanten!


articleimage

Zoeken

Vind een artikel of evenement

Categorie