TuinHier
menuicon Menu Word lid
leftdrag<< Terug

Over Ons

leftdrag<< Terug

Ons aanbod

Nieuws

leftbackgrey Terug naar overzicht

Waar komt de ‘microbe’ voor tuinieren eigenlijk vandaan? Krijgen we ze mee bij de geboorte of worden we er later door besmet. Wij vroegen het aan de voorzitter van Tuinhier in Veurne, namelijk aan Jan Pattin. Reeds 21 jaar is en blijft Jan een gedreven en zeer sociaal geëngageerde tuinhierder.

Begin en overwin!

Waar komt de ‘microbe’ voor tuinieren eigenlijk vandaan? Krijgen we ze mee bij de geboorte of worden we er later door besmet. Wij vroegen het aan de voorzitter van Tuinhier in Veurne, namelijk aan Jan Pattin. Reeds 21 jaar is en blijft Jan een gedreven en zeer sociaal geëngageerde tuinhierder.

Tijdens zijn loopbaan bij de rijkswacht vond Jan een stek als dispatcher in Ieper. Geen ruimte en tijd om te tuinieren … tot zijn pa zei: “Ik ga u leren hovenieren”. Als startcadeau kreeg Jan van zijn pa een spade, een riek en een hark. Al doende kwamen de kriebels voor het ‘hovenieren’ naar boven. Ideaal moment om intussen ook zijn eigen stek in Veurne te bewerken.  Nog elk nieuw seizoen dankt Jan zijn pa, te meer omdat deze laatste een jaar na deze woorden overleed.


Het leren tuinieren moet groeien, begin eraan! Ervaar en overwin de problemen, probeer en breid eventueel uit. Werkt de microbe of werkt ze niet? Volkstuinvoordrachten en vele tips boden veel ondersteuning. Waar een wil is, is een weg. Met de jaren verschoof de interesse van de moestuin meer naar de siertuin. Jan streeft er naar jaarrond bloei in de tuin te hebben. Bloemen kleuren immers onze dagen! Vaste planten zijn daartoe een uitstekende plantengroep.


Na vier jaar lidmaatschap in ‘De Volkstuin’ werd Jan gevraagd bestuurslid te worden. Vijf jaar later werd hij voorzitter. Zijn eerste ‘wapenfeit’ was tot een taakverdeling binnen het bestuur te komen. Door deze grotere betrokkenheid wordt binnen het bestuur meer geluisterd en gesproken. Elkeen geeft zijn/haar mening. Dit alles leidt tot een hechte en gemotiveerde groep met respect voor elkaars mening.


In 2015 werd het volkstuinpark ‘Allonshof’ opgestart, een niet te onderschatten opgave. Niet alleen de voorbereidingen, maar ook het blijvende toezicht vraagt zorg en aandacht. Dura lex, sed lex! De wet is hard, maar het is de wet. Kortom het bestaande parkreglement moet nageleefd worden.


Tussen het drukke verenigingsleven en voorzitterschap vindt Jan enige rust als losse medewerker bij een uitvaartcentrum. Zoals een rust over de overledenen valt, zo weet Jan de drukte te relativeren. Als les hieruit is Jan meer gaan luisteren naar de mensen. Luister goed en houd uw antwoord in beraad! Weet dat het vlug kan gedaan zijn en stel niet uit tot morgen wat belangrijk is!


Als service naar de leden is er het Veurnse Tuinhierkrantje en zo ook de website: https://tuinhier-veurne.webnode.be. Jonge leden zijn ondanks de nodige promotie amper te vinden, ze doen aan sport of gaan op stap! Hoewel jongere bestuursleden wel ook jongere mensen aantrekken.


Enkele waardevolle tips:

  • Na elke voordracht is er een trekking onder de aanwezigen voor een gratis lidmaatschap bij Tuinhier, dus geen tombola in plantenmateriaal;
  • Begin tijdig met het jaarprogramma op te stellen;
  • Bezoek de plaatsen voor een groepsreis altijd al vooraf!

Oprechte dank en waardering, Jan, voor je blijvende zorg voor leden van Tuinhier Veurne en provinciaal West-Vlaanderen.


Luc Deboosere

articleimage

Zoeken

Vind een artikel of evenement

Categorie