TuinHier
menuicon Menu Word lid
leftdrag<< Terug

Over Ons

leftdrag<< Terug

Ons aanbod

Dieren

Bijen en wespen

 

Beste lid van “tuinhier” Ruiselede,

 

Het gaat niet zo goed in bijenland. Sinds enige tijd vinden imkers na de winter een deel van hun kasten leeg, Een geheimzinnig fenomeen, dat bij gebrek aan meer kennis de naam “verdwijnziekte” kreeg. Gelukkig is een menselijke variant van die aandoening voorlopig nog onbekend.

Aantasting door een parasiterende mijt (Varroa destructor) is een oorzaak, maar kan niet alles verklaren. Klimaatverandering, monoculturen met slecht stuifmeel  en ongepast gebruik van pesticiden staan ook hoog op de lijst van hoofdverdachten.

De voorbije jaren is nog een nieuwe boosdoener komen overwaaien uit het oosten: de Aziatische hoornaar. Een groot uitgevallen wesp, overwegend zwart met gele strepen op het achterlijf en gele pootuiteinden. Als exoot vindt de indringer hier weinig natuurlijke vijanden. Afdoende bestrijding is er nog niet, momenteel is de Aziatische hoornaar het nieuwe grote gevaar voor de bijenteelt! 

Maar ondertussen komt alles opnieuw tot bloei en zijn de bijtjes al terug naarstig bezig. Weldra staat op elke boerenmarkt een kraampje met biologische honing 2024. Wilt u meer weten over het wel en wee van de imker, zijn bijen en zijn strijd tegen de hoornaar?

Maandag 6 mei om 20:00 uur in

“De Kiem” (Pensionaatstraat 23).

 


“WESPEN en BIJEN”

 

Voordracht door: Marc Struye.

 

Na de voordracht is er onze jaarlijkse grote tombola met 150 € aan perk- en bloembakplantjes. Gratis inkom voor leden, niet leden 5 €.

 

Tijdstip

Datum: 6-5-2024
Uur: 20:00u

Locatie

De Kiem
Pensionaatstraat 23
RUISELEDE 8755

Contact Informatie

Tuinhier Ruiselede
Tel:
Email: hugo.van.hauwaert@telenet.be