Elke tuinier komt er vroeg of laat wel eens mee in contact: meeldauw. Maar wat is meeldauw eigenlijk, en wat is het verschil tussen de zogenaamde ‘valse’ en ‘echte’ meeldauw?
Meeldauw is een verzamelnaam voor schimmelziekten die op een plant kunnen voorkomen. Een schimmel heeft geen bladeren, stengels of wortels om voeding uit de grond te halen. Daarom heeft hij een gastheer nodig, een plant waar hij op gaat parasiteren. Hij haalt zijn voeding dus volledig uit de plant! Het zijn schimmels die makkelijk onder controle gehouden kunnen worden, maar laat het niet te ver komen: bij een zeer vergevorderd stadium van meeldauw kan de plant volledig afsterven.
De schimmels kunnen zowel op sier- als moestuinplanten voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan roos, aster, begonia, komkom- mer, courgette, tomaat ...
Valse en echte meeldauw hebben, behalve dat ze beide een schimmel zijn, niet veel met elkaar gemeen. In onderstaande tabel worden de belangrijkste verschillen uitgelicht.
Voor tomaat is valse meeldauw ook wel gekend als Phytophto- ra (de aardappelziekte), met bruin schimmelpluis onderaan de bladeren; hierdoor krijgen die bladeren aan de bovenzijde eerst gele plekken en nadien worden ze volledig bruin. Echte meel- dauw bij tomaat daarentegen herken je door witte, poederach- tige vlekken op het blad. Als je er met je vingers over wrijft, kan je er het meeste afwrijven.
Probeer zoveel mogelijk meeldauw te voorkomen, zo vermijd je dat je volledige tuin in een mum van tijd aangetast wordt.
Behandeling tegen meeldauw
Van zodra je aangetaste bladeren ziet, kan je ze weghalen. Gebruik hiervoor altijd een snoeischaar en scheur nooit delen van de plant af. Met een snoeischaar maak je een mooie, scherpe wonde die zeer snel zal genezen. Wanneer je scheurt, is de wonde gerafeld en kunnen er nog meer ziekten de plant binnendringen.
Let wel op dat je de plant niet volledig kaal plukt! Als er te weinig bladeren over zijn, zal de plant geen energie meer kunnen maken. Hierdoor zal ze verzwakken en uiteindelijk sterven.
Zelfgemaakte middelen zijn minder werkzaam dan erkende producten, die je in het tuincentrum kan vinden. Ze werken vooral plantversterkend en preventief; je moet ze daarom ook vaker toepassen. Deze middelen werken zowel versterkend tegen valse als echte meeldauw.
Antischimmelpap heeft een contactwerking: komt het product in contact met de schimmel, gaat die niet meer kiemen. Hierdoor kan de schimmel zich dus niet verder meer verspreiden. Let erop dat je zo weinig mogelijk koper op de bodem spuit, want dit kan de bodem verontreinigen.
Spuitzwavel werkt alleen tegen echte meeldauw en koper alleen tegen valse meeldauw.
Daarom is het noodzakelijk om de juiste diagnose te stellen vooraleer je een behandeling uitvoert.
Tekst door: Sofie Maes