Nieuws

Een gouden millenniumeditie

Lees het magazine hier!

1000 Edities, een unicum voor een tijdschrift! In maart 1930, dit jaar 90 jaar geleden, rolde de eerste uitgave van de persen, toen nog onder de naam ‘De Volkstuin’. De naam van het tijdschrift veranderde in 2014 in "Tuinhier Magazine", naar de ook nieuwe naam voor de vereniging Tuinhier.

 

De vereniging draait vooral op en rond de vrijwilligerswerking van de lokale afdelingen. “Tuinhier” stelt zich tot doel tuinplezier te promoten. Het maandblad speelt een centrale rol in vorming en communicatie. De leden vinden er actuele en uitgebreide informatie over diverse aspecten van het ecologisch verantwoord tuinieren. Dit maandblad richt zich tot alle tuin- en plantenliefhebbers, m/v, jong en ouder.

 

In deze duizendste uitgave van "Tuinhier Magazine" blikken we terug op enkele artikels uit de jaren ‘30. Voor de klassieke rubrieken: de moestuin, de siertuin, de fruittuin en het bloemschikken zijn fragmenten uit oude uitgaven in de nieuwe teksten verwerkt. Zo zien we de evolutie van 1930 tot 2020 in visie en werkwijze. Het is verrassend hoe gelijkaardig die soms is of hoe sterk verschillend. Tuinieren evolueerde van een levensnoodzakelijke activiteit -het moestuinieren om voeding te garanderen voor het gezin- naar een ontspanningsactiviteit waardoor de siertuin belangrijker werd. We tuinieren in de open lucht, in volle natuur. Samen met lichaamsbeweging zorgen we voor geestelijke ontspanning; kortom we gaan voor een gezonde geest in een gezond lichaam. Bovendien leren we van andere tuinders (o.a. in de 70 volkstuinparken die door onze 200 afdelingen begeleid worden) en wisselen we kennis uit. De sociale functie van de deze activiteiten is niet te onderschatten.

In deze jubileumuitgave komen de juist vermelde onderwerpen aan bod en worden activiteiten voor kinderen en kleinkinderen beschreven in de kinderhoek. We vinden er talrijke beschrijvingen van planten, van diverse teeltwijzen en mogelijkheden om de bodem te bewerken. Deze boeiende uitgave zal ongetwijfeld door alle leden, tuinliefhebbers en tuingenieters met veel plezier doorbladerd en gelezen worden.

Een gouden millenniumeditie

Nieuws archief

2020

2019

2018

2017

banners die zich boven de logo's bevinden banners die zich boven de logo's bevinden
provincie antwerpen oost-vlaanderen west-vlaanderen vlaams-brabant provincie limburg Vlaanderen