Nieuws

Tuinhier reageert op Fedagrim

Reactie TH op artikel van Johan Clopaert Fedagrim.

Doen we straks niet meer wat we willen met onze eigen tuin? “We moeten naar globale aanpak”

GROOTSTE TUINLIEFHEBBERSVERENIGING KOMT OP VOOR DE TUINLIEFHEBBER EN HET KLIMAAT Als grootste tuinliefhebbersvereniging van het Vlaamse en Brusselse hoofdstedelijk gewest kan TuinHier (TH) zich niet vinden in een globale aanpak van het klimaatprobleem zoals gesteld door J. Colpaert van Fedagrim. Om het klimaatprobleem op te lossen wil Fedagrim pleiten voor meer openbare ruimte door te raken aan het eigendomsrecht van particulieren en landbouwers. Willen we het klimaatprobleem aanpakken dan doen we dit niet door te knabbelen aan privétuintjes en landbouwgronden! Zo ageert TH als klankbord van duizenden tuingebruikers.

Onze planten produceren nauwelijks CO2, ze capteren er vooral! Planten hebben de eigenschap het klimaat te milderen. En wij, wij zorgen goed voor onze planten en voor het klimaat. Als socioculturele tuinliefhebbersvereniging voelen we ons hier verplicht onze visie naar de buitenwereld kenbaar te maken.  Het klimaatprobleem verdient een doordachte en duurzame aanpak aldus TuinHier. Willen we het ‘milieugebruik’ op niveau van tuinbezitters en landbouwers aanpakken, dan moeten we hen als bio-dynamische medewerkers informeren en oplossingen aanreiken. Stoot hen vooral niet af! Door samen actie te voeren, nemen we ook samen deze positieve ecologische en milieuvriendelijke bocht.

Dit is immers al vele jaren onze blijvende zorg binnen TH! Daarom gaat TH, ten voordele van het milieu en van haar leden, in de aanval! Wij kunnen in dit debat onze meer dan 100 jaar opgebouwde expertise (privé- en volkstuinen) aanreiken en uitnodigend een hand uitsteken om met alle betrokkenen rond de tafel te gaan zitten. Laten we samen op zoek gaan naar steeds duurzamer en ecologisch tuin- en grondgebruik op kleine en grote schaal. Natuurlijk houden wij als socio-culturele organisatie rekening met sociaal-maatschappelijke factoren. Enkele van onze lopende werkpunten: Vervangen van gazons door bijenvriendelijke bloemenweides; Aandacht voor biodiversiteit door vruchtafwisseling en gemengde beplantingen; Biologische insectenafweer; Ontraden van chemische gewasbescherming en dito bemesting; E.v.a. Onze leden tuinliefhebbers genieten optimaal van de vrijheid in de ontwikkeling van hun eigen tuin. Als vereniging treden wij naar tuinliefhebbers en volkstuinen informerend en adviserend op. Daarin leggen we de klemtoon op het duurzaam tuinieren en de bijdrage die ze daarin leveren voor natuur en klimaat. Al onze leden dragen op deze manier bij tot een beter klimaat. Ze verdienen die vrijheid.

Thomas Lemmens

Tuinhier reageert op Fedagrim

Nieuws archief

2020

2019

2018

2017

banners die zich boven de logo's bevinden banners die zich boven de logo's bevinden
provincie antwerpen oost-vlaanderen west-vlaanderen vlaams-brabant provincie limburg Vlaanderen