Nieuws

Processierups

Wat?

De eikenprocessierups is een larve van de eikenprocessievlinder. Dit is een grijze nachtvlinder. De rupsen leven in grote groepen in spinsels. Ze verplaatsen zich in de avond in processie over de takken van de bomen om van de bladeren te eten.

 

Waar?

Door de klimaatsveranderingen is deze rups al een tijdje in onze regionen gevestigd. Je vind hem in Antwerpen, Limburg en het noorden van Vlaams Brabant.

 

Zoals de naam zelf zegt, eet deze rups bladeren van eiken. Op andere boomsoorten zul je hem niet direct tegenkomen.

 

Gevaren?

Waarom is deze rups een vervelend beestje? De rupsen zijn erg harig. De haren op hun rug zijn brandharen. Deze haren worden makkelijk met de wind mee geblazen uit de spinsels en de bomen. Deze brandharen kunnen brandwonden bij contact met huid veroorzaken en irritatie bezorgen in de ogen en luchtwegen.

 

Bestrijden?

Door de gezondheidsrisico’s mag je ze zelf niet bestrijden. Schakel dus een expert in (de brandweer). Zij kunnen de rupsen en de brandharen op een professionele manier verwijderen.

 

Natuurlijke vijanden?

De rups kent momenteel erg weinig natuurlijke vijanden. Ook bij de vogels vallen de brandharen zwaar op de maag. De koekoek eet wel graag harige rupsen, maar die heeft het zelf niet gemakkelijk doordat er minder nesten zijn waarin zij hun ei kan leggen.

 

Wil je meer info over de processierups en de risico’s: https://www.antigifcentrum.be/natuur/dieren/eikenprocessierupsen

Processierups
Processierups
Processierups

Nieuws archief

2020

2019

2018

2017

banners die zich boven de logo's bevinden banners die zich boven de logo's bevinden
provincie antwerpen oost-vlaanderen west-vlaanderen vlaams-brabant provincie limburg Vlaanderen