Nieuws

Gazon brengt kopzorgen

Overal in Vlaanderen zitten tuin-eigenaars met de handen in het haar. Door de kurkdroge zomer waren bijzonder veel gazons stuk. Het najaar was voor velen het signaal om hun geliefde grasmat te (laten) herzaaien of herstellen. Helaas met barslecht resultaat. Ook al regende het de voorbije dagen en beetje, de droge en warme nazomer zorgt er immers voor dat het onkruid veel sneller groeit dan het gras. En wie hoopte op een natuurlijk herstel van zijn grasmat, is er meestal aan voor de moeite.

Hopeloos

Bij Tuinhier vzw aanhoren we de wanhoopskreten en –vragen. Voor veel Vlamingen is de groene grasmat een must in de tuin. Zo ook bij Alfons Verlinden uit Leuven ”Door het verbod deze zomer om te beregenen, was er voor ons gazon nog weinig hoop. Geen nood, zo dachten we. Eind september gewoon heraanleggen. We deden alles volgens de regels van de kunst. We bewerkten de grond en investeerden in graszaad van goede kwaliteit. Maar zie nu, het is bedroevend. Alsof we onkruid hebben gezaaid.”

De mooie nazomer heeft heel wat voordelen:zo konden moestuiniers uitzonderlijk laat nog allerlei oogsten. Maar wie zijn gazon aanpakte, ziet het inderdaad met lede ogen aan. Graszaad is niet goedkoop, het kiemt traag en heeft wat tijd nodig om in te wortelen. Onkruid neemt dan snel de bovenhand.

 Ook voor tuinaannemers

Bart Verelst, zelf tuinaannemer maakt het zelfde mee. “Graszadenmengsels zijn duur. Onze klanten willen dan ook resultaat zien. Maar almaar vaker moeten we de duimen leggen. Droger en warmer voorjaar én najaar maken de aanleg van een mooi gazon steeds moeilijker. “  Hij legt uit: “Die onkruiden nu zijn warmtekiemers als ganzevoet en nachtschade. Onkruidverdelgers mogen wij als professionelen wel nog gebruiken, maar eigenlijk helpen die met het droge weer nauwelijks.” Dus hoewel het najaar de perfecte periode is voor de heraanleg van je grasmat, wordt het een toenemende uitdaging om een mooi gazon te voorzien.

 Oplossingen?

Feitelijk is er momenteel weinig aan te doen. Grijp vooral niet zelf naar onkruidverdelgers. Het mag niet meer! Vanaf 31/12 zijn ook de selectieve herbiciden verboden. Dat zijn verdelgers die enkel het onkruid in je gras aanpakken. De grasmaaier boven halen om het onkruid een halt toe te roepen is ook geen oplossing. Je gras is er nog niet sterk genoeg voor. Bovendien is het onkruid daarmee niet weg. Voor velen zal het herbeginnen worden. Of kiezen we dit keer graszoden? Alfons ”Eén ding weet ik zeker: kunstgras leg ik nooit.”

Gazon brengt kopzorgen

Nieuws archief

2020

2019

2018

2017

banners die zich boven de logo's bevinden banners die zich boven de logo's bevinden
provincie antwerpen oost-vlaanderen west-vlaanderen vlaams-brabant provincie limburg Vlaanderen