Geef sfeer aan je terras met wat zomerse bloembakken en potten!
De winterdip is nu echt voorbij. Geef sfeer aan je terras met wat zomerse bloembakken en potten! In een gespecialiseerd tuincentrum vind je verschillende soorten bloeiende terrasplanten. Zie je door het bos de bomen niet meer? Met de tips uit dit artikel kom je al een heel eind op weg en maak je jouw terras binnen de kortste keren zomerproof! Laat die gezellige avonden met vrienden en familie maar komen.
Potten van plastic of steen? Eerst moet je de geschikte bloembakken vinden. Bloembakken zijn te koop in allerlei maten, kleuren en vormen. Maar behalve de kleur is ook het materiaal waar bloembakken van gemaakt zijn van belang. Stenen (keramische) potten zien er stijlvol uit en geven een rustieke sfeer. De potten zelf -wanneer ze niet geglazuurd zijn - nemen vocht op waardoor overtollig water minder lang in de pot blijft staan en wortelrot geen kans krijgt. De dikke wand isoleert de bodem en de plantenwortels, en dankzij het zware gewicht zal de pot minder snel omvallen bij hevige windstoten. Potten gemaakt van (gerecycleerd) plastiek zijn beschikbaar in matte of glanzende afwerking. Ze zijn heel sterk en zullen niet snel breken, zelfs niet als ze omvallen. Ook is het handig dat plastic potten lichter zijn in gewicht. Dat maakt ze ideaal voor grote planten op je terras.
Hoe bloembakken vullen? • Leg eerst een laag hydrokorrels in de bloembak. 3 à 4 cm is voldoende. Deze hydrokorrels zorgen voor een goede drainage en voorkomen wortelrot. • Vervolgens vul je de helft van de bloembak met potgrond. • Plant de bloemen in de bloembak. • Vul verder aan met potgrond. Laat een rand van ongeveer 4 cm en duw goed aan. • Leg bovenop de potgrond (en tussen de planten) 2 cm afdekmateriaal om uitdroging van de grond te voorkomen. Denk aan lavakorrels, pouzzolane of schors. De laatste 2 cm van de pot laat je vrij en dient als gietrand zodat overtollig water niet over de pot loopt.
Welke bloemen planten in je bloembak? • Geraniums zijn bij de populairste planten voor in je bloembak. Je vindt ze in bijna alle kleuren van de regenboog. Ze bestaan als enkelbloemige, meerbloemige, met rechtopstaande of hangende bloemen. • Begonia’s zie je ook vaak. Ook hier bestaan verschillende soorten: met kleine bloemen of zeer grote knolbegonia’s. • Petunia’s bloeien een hele zomer lang. Pluk regelmatig de verdorde bloemen weg voor een frisse aanblik. • Impatiens of vlijtig liesje bloeit tot aan de eerste nachtvorst. De planten kan je kopen met roze, rode, witte, oranje bloemen ... en zelfs tweekleurige bloemcombinaties bestaan. • Heb je een bloembak in de schaduw, dan is fuchsia ideaal. • Probeer ook wat niet-traditionele combinaties. Plant bijvoorbeeld klimop of miniconiferen tussen je kleurrijke geraniums en andere zomerbloeiers.
Bloeitijdstip Niet alle bloemen gaan op hetzelfde moment bloeien. Ofwel kies je ervoor om dezelfde soorten in 1 bloembak te combineren, zoals bijvoorbeeld geraniums die zeer lang bloeien. Of je kan ook verschillende soorten door elkaar planten om te vermijden dat de bloei plots gedaan is en je met kale bloembakken zit. Zo kan je een hele zomer lang genieten van die prachtige bloemenpracht. Zet planten die gelijkaardige noden hebben in één bloembak, zo voelen ze zich optimaal thuis. Combineer bijvoorbeeld geen planten die graag een zure potgrond hebben met planten die veel kalk wensen.
Handig water geven Water geven kan op een traditionele manier, door middel van een gieter. Maar er bestaan ook waterreservoirs die je in de potgrond kan plaatsen. Je vult het waterreservoir met water, en als het reservoir leeg is, vul je opnieuw. Deze waterreservoirs bestaan in plastiek, maar ook in terracotta voor een meer natuurlijke look. Tip: bij warme, droge zomers kan het handig zijn om waterkristallen door de potgrond te mengen. Deze superfijne korreltjes nemen tot wel 100x hun gewicht in water en voeding op en geven ze opnieuw af als de potgrond uitdroogt.