Nieuws

Internationale week zonder pesticiden

Van 20 tot 30 maart is het internationale week zonder pesticiden.

Het is niet echt een week maar 10 dagen waarop Tuinhier me actie voert samen met alle andere leden van het internationaal verbond der volkstuinen. Tuinhier doet dit door elke dag in deze week een alternatief in de kijker te zetten.

Meer info over deze actie kun je in de download vinden: International week without pesticides

Vandaag starten we met een plaag in de tuin die ons allen bekend is nl. de bladluis.

 

Bladluizen

Het is warm en vochtig weer en de eerste bladluizen komen weer ons planten belagen. Planten en bladluizen, dat zijn twee handen op één buik. Bijna elke plant heeft ook een bladluissoort die deze plant aantrekkelijk vindt. Dat wil echter niet zeggen dat elke plant altijd aangevallen wordt door bladluizen. Veel hangt af hoe sterk de planten zelf zijn (juiste bemesting is hierbij essentieel) en hoeveel natuurlijke vijanden je in je tuin hebt die op hun beurt de bladluizen opeten.

Door spuitmiddelen te gebruiken tegen bladluizen, dood je veel meer dan alleen je plaag met name ook alle nuttige insecten. Bovendien kan je nooit alle bladluizen afdoden waardoor weer een nieuwe generatie ontwikkelt. Dit is nadelig voor de natuur, je tuin en jezelf. Zeker omdat er betere natuurlijke alternatieven bestaan.

Bladluizen kunnen bestreden worden met natuurlijke vijanden zoals larven van lieveheersbeestjes en larven van gaasvlieg. Deze inheemse insecten zijn net zoals het spuitproduct gecommercialiseerd en kun je gewoon aankopen online of in je tuincentrum.

Door gebruik te maken van deze nuttige insecten ben je een natuurlijk evenwicht aan het creëren in je tuin. Na enkele jaren moet je dan niet meer ingrijpen en kun je de natuur zijn werk laten gaan.

Es Mannaerts - Biogroei

Internationale week zonder pesticiden

Nieuws archief

2018

2017

2016

banners die zich boven de logo's bevinden banners die zich boven de logo's bevinden
provincie antwerpen oost-vlaanderen west-vlaanderen vlaams-brabant provincie limburg Vlaanderen