De winter kent meestal stille maanden in onze tuin. Veel oogsten en zaaien doen we niet meer. Het is alsof onze (moes)tuin samen met enkele diertjes even in winterslaap gaat.
De winter kent meestal stille maanden in onze tuin. Veel oogsten en zaaien doen we niet meer. Het is alsof onze (moes)tuin samen met enkele diertjes even in winterslaap gaat. Uiteraard wil dat niet zeggen dat we niets meer kunnen doen. Zolang het niet vriest kunnen bomen en struiken prima worden geplant. We geven je enkele tuintips mee voor de winter. In de groentetuin: wortelen De wortelen zogen zich vol en kunnen deze maand van het veld gehaald worden om in substraatlagen in een bak op een vorstvrije plek te bewaren voor consumptie wanneer nodig. De schorseneren mogen ter plekke buiten blijven staan. Wie ze allemaal ineens opgraaft, kan ze in inmaakpotten wecken of steriliseren. De zeker dit jaar diepgewortelde schachten bovenhalen is een stevig karwei. De klus vereist een spitvork ernaast om ze stuk voor zo ongeschonden mogelijk stuk los te wrikken.
In de siertuin: winterviooltjes, snoeien en egels De winter hoeft geen saaie tuinperiode te zijn. Het terras kunnen we aankleden met winterviooltjes in heel wat frisse, mooie kleuren.
We kunnen ook nog steeds gaan snoeien en snoeihout verhakselen. Voor de ABC-bomen is het ondertussen al wat laat aan het worden en is de kans op bloeden te groot, maar andere bomen en struiken kunnen nog prima worden gesnoeid. Wanneer je een houtstapel hebt die er al een tijdje ligt, dan let je bij het verhakselen het best goed op dat je geen egelnesten verstoort. Egels zijn nu volop aan hun winterslaap bezig en overleven de winter niet als je nu hun warme nestje gaat verstoren. Het volledige artikel lezen? Abonneer je op Tuinhier Magazine.