TuinHier
menuicon Menu Word lid
leftdrag<< Terug

Over Ons

leftdrag<< Terug

Ons aanbod

Nieuws

leftbackgrey Terug naar overzicht

In oktober plukken we zowel appelen en peren om meteen te eten en bewaarfruit om op te eten tijdens de winter.

Oktober ademt herfst. De kleur van het blad, de vochtige ochtenden en de oogst vertellen allemaal dat het seizoen stilaan richting finale gaat. Veel werk is er niet in oktober. Tenminste als je plukken niet als werk beschouwt. Neen, plukken is leuk. De beloning van al de liefde en aandacht die je heel het seizoen lang in je fruit gestopt hebt. 


Welke rassen heb je in de tuin staan? 

Het is altijd leuk als alles in je tuin een keurig etiketje heeft. De realiteit is soms anders. Een boom die al in je tuin stond toen je je huis kocht of een etiket dat verloren ging kunnen allemaal oorzaken zijn voor incognito bomen. Dat hoeft geen ramp te zijn want ook al weet je de naam niet, toch kan het fruit even lekker zijn. 


Wil je toch heel graag weten welke appel of peer je in je tuin hebt, dan kan je in de loop van oktober op fruithappenings en -tentoonstellingen terecht waar ervaringsdeskundigen gewapend met dikke boeken vol kleurrijke prenten en steunend op decennia ervaring, in overleg proberen de vrucht op naam te brengen. 


Meestal lukt het hen wel om de vruchten op naam te brengen en heel heel soms worden op zo ’n dagen rassen gevonden die al jaren uitgestorven werden gewaand. Vooral als de onbekende boom in je tuin een veteraan is, kan dat wel eens gebeuren. Ga dus zeker eens langs op zo’n tentoonstellings- en de- 

terminatiedagen. 


Pitfruit plukken en bewaren:  

In oktober plukken we zowel appelen en peren om meteen te eten en bewaarfruit om op te eten tijdens de winter. 

  1. Pluk boomrijp, dus net voordat de vruchten helemaal rijp zijn. Dat wil zeggen: de vruchten zijn nog niet klaar voor consumptie op het moment dat je ze plukt. Voor de meeste bewaarrassen is dit eind oktober- begin november.
  2. Inspecteer de vruchten terwijl je plukt. Vruchten die beschadigd zijn, leg je apart om te verwerken tot appelmoes, cake ...
  3. Behandel de vruchten met liefde. Dus niet in bakken gooien, maar wel leggen. Let ook op dat je de takken niet beschadigt tijdens het plukken!
  4. Plukdeboomvanondernaarboven.Alsjeomgekeerd plukt en je laat een vrucht vallen, kan het zijn dat je lager in de boom hangend fruit beschadigd raakt.
  5. Enkel bij droge omstandigheden plukken zodat het fruit ook droog in de bewaring kan.
  6. Idealiter gebruik je ondiepe kisten waar er maar één enkele laag in ligt zodat je makkelijk kan inspecteren tijdens de winter
  7. Leg je vruchten per ras in een bakje. Heb je te weinig vruchten om een bakje te vullen, dan leg je bijvoorbeeld 1 appel- en 1 perenras in één kistje. Heb je maar enkele vruchten, etiketteer ze dan of noteer de naam erop met een stift. Noteer op de kistjes het geschatte consumptiemoment. Dit werkt als reminder. 

 


Nog meer bewaren 

In oktober is er nog wel meer fruit rijp dat we kunnen gaan bewaren voor de winter. Ik denk dan meteen aan walnoten en hazelnoten. Raap gevallen noten dagelijks op en laat ze goed drogen, zo mogelijk in de zon. Zo kan je ze makkelijk twee jaar bewaren. 


Bij walnoten zorg je ervoor dat er geen bolsterresten aanwezig blijven. Blijft er een zwarte, slijmerige bolsterlaag kleven aan de noot, haal die dan uit de stapel en voer die noten af via je gft-container of warme compostering in de tuin. 


Bij hazelnoot let je er vooral op dat je geen noten bewaart met gaatjes in. Die gaatjes zijn het werk van de hazelnootboorder (Curculio nuces), een snuitkever. Als je een geïnfecteerde noot inclusief kever samen bewaart, heeft die de komende winter de tijd van zijn leven. Zorg er ook voor dat knaagdieren zoals muizen of ratten niet bij je voorraad kunnen! 


Ook druiven kan je vrij goed bewaren. In een gewone koelkast kan je ze makkelijk 4 à 6 weken bewaren, als je ze in een plastic doos of zak stopt zodat ze niet uitdrogen. Kijk geregeld na of er slechte bessen uit de tros moeten verwijderd worden. 


Als je het geluk hebt van een rijkdragende kiwi te hebben in je tuin, kan je eind oktober de kiwi’s plukken en wegleggen in kistjes, net zoals je dat met appelen en peren doet. De kistjes zet je weg op een koele, vorstvrije plaats. Zo kan je de vruchten bewaren tot maart. 


Alexander Kerbusch 

articleimage

Zoeken

Vind een artikel of evenement

Categorie