TuinHier
menuicon Menu Word lid
leftdrag<< Terug

Over Ons

leftdrag<< Terug

Ons aanbod

Nieuws

leftbackgrey Terug naar overzicht

Nu de herfst is begonnen, maakt de natuur zich klaar voor haar winterslaap.

Nu de herfst is begonnen, maakt de natuur zich klaar voor haar winterslaap. Bomen en struiken verliezen hun bladeren, paddenstoelen schieten tevoorschijn en enkele laatbloeiende planten brengen nog wat bloemenpracht in je tuin. 


Ook je kamerplanten voelen de winter dichterbij sluipen. Ze hebben binnen in huis weliswaar weinig last van de zakkende buitentemperaturen, maar voelen wel dat het aantal lichturen iedere dag een beetje afneemt. Zo weten ze dat er een donkere winterperiode zit aan te komen. 

Je kamerplanten kunnen hier en daar dan ook een blad verliezen of wat trager gaan groeien. Dit hoeft gelukkig geen groot probleem voor ze te zijn. Ik geef je graag enkele tips om je groene huisgenoten vlot de herfst door te krijgen. 


Opgelet voor te veel water 

Je kamerplanten zullen tijdens de herfst- en wintermaanden minder daglicht ontvangen, waardoor ze op een trager tempo groeien. Ze hebben immers daglicht op hun bladeren nodig om via fotosynthese bouwstenen aan te maken voor een goede groei. Tijdens de donkere dagen is er daarom minder groei. Je plant zal weinig water verbruiken, en ook amper water opnemen uit de bodem. Daarom is het belangrijk om je kamerplanten nu minder water te geven. 


Geef in de herfst- en wintermaanden zo’n 75 % van de hoeveelheid water die je geeft tijdens de lente- en zomermaanden. Zo voorkom je een te natte bodem, met gele bladeren en wortelrot tot gevolg. 


Geef je planten minder voeding 

Nu de groei van je groene huisgenoten afneemt, hoef je ze ook minder voeding bij te geven. Van oktober tot en met februari geef je je kamerplanten weinig tot geen plantenvoeding. Kies je er echter toch voor om je planten te blijven voeden, ga dan zeker voor een biologische voeding voor kamerplanten. Deze zal de rustende wortels niet schaden. 


Verhoog de luchtvochtigheid 

Nu de dagen kouder worden, gaat in onze woonkamers de verwarming aan. De ramen blijven gesloten en er komt geen frisse lucht meer binnen. De meeste kamerplanten hebben een hekel aan koude temperaturen, dus deze warme omgeving vinden ze prima. 


Let er wel op dat je je kamerplanten niet te dicht bij een warmtebron zet. De warmte die een radiator of vloerverwarming uitstraalt, zal de ruimte erg uitdrogen, en kan je plant zelfs verbranden wanneer hij er te dicht bij staat. 


Wil je toch een kamerplant naast je kachel of op je vloerverwarming plaatsen? Kies dan voor een sterke plant zoals een Sansevieria, cactus, vetplant, Yucca, Aloë vera, Zamioculcas of Dracaena. Deze planten doorstaan drogere huiskamers met gemak. 


Kamerpalmen en jungleplanten zoals Monstera, Calathea, Alo- casia en Philodendron houden dan weer niet zo van droge ruimtes. Wanneer ze last van de droogte krijgen, herken je dit meteen aan verdroogde, bruine bladranden. Je verhoogt dan het best de luchtvochtigheid door de planten regelmatig te besproeien, of te kiezen voor een luchtbevochtiger in je woonkamer. 


Gun je planten even een moment van rust 

Tijdens de rustperiode hoef je je planten ook niet te verpotten. Wacht hier liever mee tot de lente opnieuw start. Je planten zullen dan vol energie zitten en zich meteen kunnen aanpassen aan de nieuwe pot en potgrond, met een goede groei tot gevolg. 


Heb je bovenstaande tips gevolgd, maar zie je hier en daar toch nog een verkleurd of afgevallen blad verschijnen? Ook dan hoef je je geen zorgen te maken. Tijdens het rustmoment stoten planten af en toe een oud blad af om zo voldoende energie te bewaren voor hun nieuwe en gezonde bladeren. 


Ik wens je alvast gezellige herfstmaanden toe voor jou en je groene huisgenoten! 

Thomas Goyvaerts 

articleimage

Zoeken

Vind een artikel of evenement

Categorie