Spelende kinderen, een (kinder)zwembadje, extreme weersomstandigheden en droogte ... allemaal elementen die je gazon behoorlijk kunnen ontsieren.
Spelende kinderen, een (kinder)zwembadje, extreme weersomstandigheden en droogte..: allemaal elementen die je gazon behoorlijk kunnen ontsieren. Of heb je hier en daar kale plekken door een engerlingenplaag in de bodem of door mollen? Nu is het perfecte moment om deze te herstellen en te vermijden dat de plekken worden ingenomen door onkruid of mos.
Wanneer je gazon het best herstellen?
Ziet je gazon er slecht uit, dan wacht je het best niet te lang met alles te herstellen. September en oktober zijn perfect omdat de temperatuur nog behoorlijk hoog is en er regen valt, waardoor graszaad snel zal ontkiemen. Daarom zullen de kale plekken ook snel weer dichtgroeien. Een ander goed moment om je gazon te herstellen is het voorjaar (maart of april).
Stappenplan om het gazon te herstellen
Een gazon herstel je niet door gazonzaad in het wilde weg op je gras te strooien. Op deze manier zal een groot deel van het gazonzaad opgepikt worden door vogels, want zij lusten dit graag. Met onderstaand stappenplan maak je van je bruine of beschadigde grastapijt weer een mooi groen paradijs.
Stap 1: Maai het gazon kort.
Stap 2: Is de grond hard? Maak de harde plekken los of ga er even door met de verticuteermachine.
Stap 3: Zaai herstelgraszaad over de kale plek of over het hele gazon. Het best zaai je ook wat graszaad over je bestaande gazon, want nieuw fris graszaad heeft altijd een andere kleur dan je bestaande gazon.
Stap 4: Dek het graszaad af met een laagje bodemverbeteraar
Stap 5: Druk het zachtjes aan. Je kan met je voeten de plekken aanharden of indien je een groot gazon hebt, kan je er met een tuinwals over rollen.
Stap 6: Geef water en zorg ervoor dat het graszaad niet uitdroogt.
Het graszaad kiemt, en nu?
Zie je de eerste kleine groene sprietjes verschijnen? Wandel er niet op, de wortels zijn nog fragiel en herstellen zich moeizaam. Wandel niet op het ingezaaide gras tot na de eerste maaibeurt.
Je mag voor de eerste keer maaien wanneer het gras tussen de 10 en 12 cm lang is. Maai niet te kort, op 8 cm is perfect. Vanaf de tweede maaibeurt kan je de maaihoogte verlagen naar 6 cm en nadien op de gewenste hoogte.
Gras stoelt uit: hoe vaker je maait, hoe dikker het gras zal worden en hoe voller je gazon zal worden. Je hoeft dus niet te panikeren wanneer je gazon eerst wat dunnetjes staat.
Verzorging van een nieuw gazon
Vers gekiemde grassprietjes zien mooi frisgroen, maar je wil ze uiteraard ook groen houden. Daarom is een bemesting drie maal per jaar aangewezen om ervoor te zorgen dat je gazon genoeg voeding krijgt en beter resistent is tegen droogte, over- vloedige regenval, hitte en stress.
In het najaar (september-oktober) geef je een meststof rijk aan kalium die het gazon zal versterken, bijvoorbeeld NPK 8-4-15 + 3 MgO + ijzer. Magnesium en ijzer zorgen voor een mooie, groene graskleur.
In het voorjaar (februari-april) geef je een stikstofrijke meststof die het gazon zal stimuleren om opnieuw te groeien NPK 12-3-3 + 2 MgO.
In de zomer (juni-augustus) wil je graag de groene kleur van je gazon behouden en dan gebruik je een stikstofrijke meststof met extra ijzer zoals NPK 13- 3-8 + 3 MgO + ijzer
Indien de zuurtegraad (pH) van de bodem te laag is, kan je kalk gebruiken om die opnieuw naar boven te krijgen. Meestal is één kalkgift per jaar voldoende. Je geeft dan kalk in het najaar zodat de bodem de hele winter tijd heeft om te ontzuren.
In droge periodes kan je water geven. Geef liever af en toe een ruime hoeveelheid water gedurende lange tijd, dan elke dag een kleine hoeveelheid. Het gazon moet goed nat zijn, maar er mogen zich geen plassen vormen.
Sofie Maes