In de kijker

De Roshaag in Peer: eerste Ecologisch Tuinkeurmerk in Vlaanderen

Trots op haar vier sterren

Het was zo ver: zaterdag 30 september kwam de jury voor de laatste keer op bezoek en zou ze haar eindoordeel vellen. Spanning bij alle vrijwilligers en opluchting bij het uitreiken van de volle vier sterrren! Telkens een ster voor ontwerp, beheer, inrichting en voorlichting in ecologisch tuinieren. 

Jury al eerder op bezoek

Het volkstuinproject De Roshaag in Peer was één van de eerste projecten die zich inschreef als kandidaat. Samen met de stad Peer, de jury, de lokale afdeling en Tuinhier vzw begon een eerste traject. De externe jury met een professionele achtergrond bezocht het park 2 maal en formuleerde adviezen naar de lokale afdeling en de stad, om het park te upgraden.

“Ga aan de slag met de 2 verloren hoeken die naast het park liggen” en “Plaats de juiste plant op de juiste plaats” waren bijvoorbeeld 2 adviezen die de jury formuleerde.

 

Aan de slag met de adviezen

De lokale afdeling,  de stad en ander partners vlogen op dit project. Ze ontwikkelden een zadenbib, ze pakten het plantgoed op het park aan en vulden dit aan met meer inheemse soorten, maakten een teeltplanning voor de demo-tuin, enz.

Het landelijk secretariaat van vzw Tuinhier voorzag ondersteuning waar nodig: we maakten een lijst op van nuttige insecten om in te zetten, we reikten alternatieve bestrijdingsmethodes aan voor ziekten en plagen, we verspreidden een teeltrotatie en deelden info over groenbemesters.

Vzw Tuinhier bedankt alle partners bij dit project voor de begeleiding en steun gedurende die 2 jaar, waaronder Naturen en Eco-oh. Vzw Tuinhier wil de lokale afdeling Tuinhier Peer en de stad Peer extra bedanken voor hun onvoorwaardelijke inzet en bereidheid om mee te stappen in dit project. We hopen dan ook dat ze het keurmerk met glans binnenhalen.

 

Algemene informatie

Adres: Lijsterstraat (nabij n°7) Peer

Contactpersoon Tuinhier: Daan Van de Vijver – daan.vandevijver@tuinhier.be

De Roshaag in Peer: eerste Ecologisch Tuinkeurmerk in Vlaanderen

Nieuws archief

2020

2019

2018

2017

banners die zich boven de logo's bevinden banners die zich boven de logo's bevinden
provincie antwerpen oost-vlaanderen west-vlaanderen vlaams-brabant provincie limburg Vlaanderen