Een goede voorbereiding is alvast het halve werk. Daarom geef ik je graag enkele tips om je kamerplanten vlot deze zomer door te krijgen, of er nu een hittegolf komt of niet.
Het hele jaar lang kijken we halsreikend uit naar een stralende zomer. De heerlijke zonnestralen en warme temperaturen zijn erg uitnodigend, tot op het moment dat ze iets te fel worden. Zo’n hittegolf heeft immers niet enkel voor mensen een hele impact. Ook onze kamerplanten kunnen last hebben van de hete zomermaanden.
Een goede voorbereiding is alvast het halve werk. Daarom geef ik je graag enkele tips om je kamerplanten vlot deze zomer door te krijgen, of er nu een hittegolf komt of niet.
Kamerplanten groeien meer en sneller tijdens de lente- en zomermaanden. Er zijn in deze groeimaanden meer uren zonlicht per dag, en de bladeren van je planten kunnen zo meer aan fotosynthese doen. Zo kan je plant dus extra energie aanmaken en sneller groeien.
Bij een langdurige hittegolf is al dat zonlicht iets te veel van het goede. De aanhoudende zonnige dagen zorgen er al snel voor dat gevoeligere planten bij het raam brandvlekken kunnen krijgen. Deze herken je als droge, bruine vlekken in de bladeren van je plant. Let dus zeker op met planten die in de felle middagzon staan.
Extra gevoelige kamerplanten zijn liefhebbers van schaduw en halfschaduw, zoals de Calathea, Monstera, Philodendron, Ficus, Aglaonema... Geef deze planten dus een plekje waar ze het hele jaar beschut zijn voor de directe middagzon.
Door de hoge temperaturen daalt de luchtvochtigheid in je woning, waardoor de potgrond van je plant sneller uitdroogt. Zo komen je planten wat sneller droog te staan en vergroot de kans op uitdroging, met beschadigde bladcellen tot gevolg.
Zorg er daarom voor dat je je plant steeds van voldoende water en luchtvochtigheid voorziet. De luchtvochtigheid kan je enigszins opkrikken door je plant meerdere keren per week een frisse sproeibeurt te geven, of een luchtbevochtiger in te schakelen.
Tip: Besproei nooit de bladeren van een plant die in de felle middagzon staat. Het licht wordt door het water gebroken, waardoor een felle straal zonlicht ontstaat die de bladcellen van je plant makkelijk kan verbranden. Besproei je planten in het directe zonlicht
daarom pas aan het einde van de dag.
Tijdens een hittegolf is het belangrijk dat je plant niet helemaal uitdroogt. Je hoeft niet bij elke gietbeurt extra water te geven, maar sla tijdens de warmere zomerdagen zeker geen gietbeurt over.
Voelt de potgrond van je plant toch sneller droog aan dan gewoonlijk? Geef dan iets vaker water. De meeste kamerplanten zijn goed bestand tegen een korte periode van droogte, maar wanneer dit lang aanhoudt, verhoogt de kans op permanente wortelschade.
Tip: Tijdens de lente- en zomermaanden doe je er goed aan om je plant extra voeding te geven. Kies hiervoor een biologische voeding voor kamerplanten, en geef van maart tot en met september een dosis voeding bij elke gietbeurt. Dit helpt je plant goed te groeien en sterkere bladeren aan te maken. Een sterke plant kan een zomerse hittegolf beter doorstaan.
Bescherm tijdens een hittegolf je plant voor het felle zonlicht. Vooral de middagzon aan de zuidkant van je woning kan erg gevaarlijk zijn. Door het vensterglas zullen de zonnestralen immers versterkt worden en kan een gevoelige plant al snel verbranden.
Planten aan de noordkant van je woning zullen geen last hebben van direct zonlicht, en een uurtje ochtend- of avondzon richt ook weinig schade aan.
Voorkom zonneschade en verbrande bladeren door je plant enkele meters op te schuiven, verder weg van het raam. Dit is maar een tijdelijke oplossing, tot het einde van de hittegolf.
Neemt je plant veel plaats in en heb je geen ruimte om hem op te schuiven? Kies dan voor een dun gordijn, niet-transparante raamfolie, of laat de rolluiken een beetje naar beneden op het heetste moment van dag. Zo bescherm je je plant voor de felste zonnestralen.
Heb je zelf ook last van de aanhoudende warmte en plaats je een airco of ventilator in je woning? Let dan even op met de planten die zo in de tochtstroom komen te staan.
Gevoelige planten zoals de Calathea, Monstera, Alocasia en Spathiphyllum vinden de koude tocht namelijk niet zo fijn. Bij een plekje in de tocht krijgen ze dan snel last van verkleurde bladeren. Plaats ze daarom uit de buurt van je airco of ventilator.
Tekst door: Thomas Goyvaerts